India

A maharadzsák kora lejárt, a gyönyörű paloták ma már nem a maháránik és háremhölgyek locsogásától, hanem a turistáktól hangosak, India mégis a mesék birodalma maradt.


India

India úti célok:India

A maharadzsák kora lejárt, a gyönyörű paloták ma már nem a maháránik, háremhölgyek és eunuchok locsogásától, hanem a turistáktól hangosak India mégis a mesék birodalma maradt. Az európai látogatóban már a repülőtéren felmerül a gondolat, hogy nem egyszerűen másik földrészre, hanem másik korba érkezett, és ez az érzés az út során sem enyhül. A parkolóban 2. világháborús autók modernizált változataiban homokszínű egyenruhás sofőrök várakoznak, az úton köz- és járművilágítás nincs, a forgalom óriási, a dudálás már-már fülsértő.

És pirkadat után a helyzet csak fokozódik, amikor több millió közlekedési eszköz kerékpár, tuk-tuk, riksa, teveszekér, motor, busz, ãautóalvázvázÓ, személy- és teherautó lepi el Delhi útjait, hogy dolgára vigye a város 13 millió lakóját.Ennek ellenére sem a városban, sem a városon kívül nincs dugó, a helyi vezetők ugyanis rugalmasan kezelik a sávokat, és mindig éppen annyit alakítanak ki, amennyi az akadálymentes haladáshoz szükséges.

Az országban igazi élmény közlekedni, akár 100-200 forintért vonat tetején, akár jóval drágábban, bérelt sofőrrel autóban utazunk. Az Arany Háromszög csodái a két legnépszerűbb úti cél az ősi kultúra iránt érdeklődőknek Újdelhi, a tengerpart szerelmeseinek pedig Goa.

A főváros sok felfedeznivalót rejt. Feltétlenül meg kell nézni a parlamentet, a második világháborúban elesett katonáknak emléket állító India Kaput, az ország legnagyobb mecsetjét, a Jama Masjidot, a virágot formázó Lótusz-templomot, Humayun császár síremlékét és a Vörös Erődöt. A város igazi hangulatát az élheti át, aki legalább néhány saroknyi távolság erejéig tuk-tukot bérel, alkudozik a Chandi Chowk (ejtsd: Csandi Csók) bazárban, vagy egyszerűen leül az út szélére és kesudiót ropogtatva figyeli a majmokkal kergetőző gyerekeket, a gyönyörű szárikban pompázó nőket, a kígyóbűvölőket vagy az árusok és vevőik egyezkedését. Jaipur, más néven a rózsaszín város, élénk pinkre festett épületeiről híres.

A legérdekesebb mégsem a szín, hanem az 1728-ban épült Jantar Mantar Obszervatórium. A két másodperces pontossággal működő napórától a csillagjegyeket pontosan meghatározó építményekig számtalan különlegesség található itt. A kirándulók többnyire ellátogatnak a Vízi Palotához, a Városi Palotába, valamint elefántháton felringatóznak a monumentális amberi erődbe is.Indiából senki nem mehet haza anélkül, hogy egy napot ne töltene el a szerelem világraszóló emlékművénél, a Taj Mahalnál. Agra nevezetességét Shah Jahan császár imádott feleségének, Mumatz Mahalnak építtette, aki 14. gyermeke szülésekor életét vesztette.

A szennyezett levegő veszélyeztette az épület ragyogását, ezért 10 éve megtiltották, hogy 4 km-es körzetében motoros járművek közlekedjenek. Az Arany Háromszöget érdemes négyszöggé bővíteni, és meglátogatni Khadzsurahót, az ezeréves erotikus templomok városát. Építői Istent akarták ábrázolni, ahogy a hindu vallás értelmezi, de érdeklődésük központjában az élet állt: nemcsak a lakomákból, vadászatból álló élet, hanem annak fontos része, a szexualitás is. Jóképű férfiakat, telt idomú nőket ábrázolnak a testi szerelem legváltozatosabb helyzeteiben.Forrás: India ismertető - Start Utazás
Keresés
5 229 utazás 115 833 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak