Ciprus

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete Szicília és Szardínia után. Ciprus természeti szépsége, műemlékekben való gazdagsága elbűvölő. Aranyfövenyes tengerpart, kristálytiszta vizű strandok, termékeny síkságok, hangulatos falvak és nyüzsgő nyaralóhelyek jellemzik.


Ciprus

Ciprus úti célok:Ciprus

A Szépség és Szerelem szigete
Ciprus paradicsomi szigete természeti csodákban és történelmi emlékekben egyaránt gazdag. Több kilométer hosszú aranyhomokos tengerpart, simogató napsütés, kristálytiszta tenger, romantikus öblök, barátságos emberek és számos felfedezésre váró mûemlék várja az idelátogatókat. Az antik és bizánci kultúra, a népmûvészetek kedvelõi sok érdekeset láthatnak itt, hiszen az építészeti emlékek 9000 év és számos nép történelmét tükrözik. A legenda szerint ezen a csodálatos mediterrán szigeten emelkedett ki a habokból Aphrodité, a szépség és a szerelem Istennõje, így joggal nevezik Ciprust a szerelem szigetének.

Közlekedés
 Az egyes városok között rendszeres távolsági autóbuszjáratok közlekednek, az üdülõhelyeket pedig félóránként kötik össze autóbuszjáratok. Cipruson balra hajts van, ezért a gyalogos közlekedés és autóvezetés nagy figyelmet kíván. Amennyiben igénybeveszik az üdülõhelyeket összekötõ autóbuszjáratokat, úgy kérjük, figyeljék, hogy az út melyik oldalán szállnak fel. Az autóutak és autópályák igen jó minõségûek az egész szigeten.

Ételek, italok
A ciprusi konyha különleges, egészséges, és nem terheli meg a szervezetet. Az ételek mediterrán jellegûek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fûszereivel való keverés adja meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelybõl kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Ez egy ételkombináció, amelyben kb. 10-15 féle étel szerepel: mártások, saláták, sajtok, húsok.

Feltétlenül kóstolják meg a következõ ételeket: meze, mousaka (darált hússal töltött tészta), kefte (húsgombócok), halloum (sajt), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t (fiatal zölddió fahéjas, szegfûszeges szirupban) és a kitrolemon-t (kandírozott citrusféle). Cipruson nagyon sok étterem van, nagy többségükben kiváló kiszolgálással találkozhatunk. Az árak kb. a magyar éttermi árak kétszerese.

A nemzetközileg általánosan elfogadott íratlan szabályok szerint, a végösszeg kb. 10% ajánlott borravalóként.Forrás: Ciprus ismertető - Start Utazás
Keresés
12 690 utazás 309 475 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak