Görögország

Görögországban találtak fel mindent, amit ma a társadalomnak, államnak, gondolkodásnak, sportnak hívunk. Ma kedvességével, kék házaival és szikrázó napsütésével vonz magához Görögország.


Görögország

Görögország úti célok:Görögország

Jó tanácsok egy athéni utazáshoz 

 
Athén a múlt, a jelen és a jövő városa. Olyan hely, ahol néhány lépés megtételével az ókorból a modern jelenbe csöppenünk, és mindez a világ legtermészetesebb dolgának tűnik. Azonban mielőtt útnak indulunk, nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagyunk. 
 
Aki először jár a görög fővárosban, annak mindenképp érdemes kész listával érkeznie, összegyűjtve azokat a nevezetességeket, amelyeket mindenképpen meg szeretne látogatni. Athénban ugyanis nem a látnivalók száma, hanem a rendelkezésre álló idő mértéke az, ami véges. 

Belépők:
Ha nyakunkba vesszük a várost, legjobb döntés, ha egy ún. kombinált jegybe ruházunk be. Ez fajtájától függően több nevezetességre érvényes, ára 12 €. A belépők általában 2-3 € körül mozognak, érdemes azonban figyelembe venni az olyan nem mindig feltüntetett kedvezményeket, mint a nemzetközi diákigazolvány. A legtöbb helyen ez ugyanis szabad belépést enged.

Közlekedés:
Athénban található a világ egyik legmodernebb metróhálózata, mely 3 vonalát (zöld, kék, piros) igénybe véve kényelmesen és gyorsan ott lehetünk a város majdnem minden pontján. A zöld vonal épült a legkorábban, Pireuszba juthatunk ki vele. A kék vonal vezet ki a repülőtérre, a piros olyan nyomvonalakkal rendelkezik, mint az Akropolisz vagy a szintén UNESCO világörökség részének nyilvánított Dafni kolostor. Jegyet automatából vagy az állomáson is beszerezhetünk, ára 70 perces időtartamra 1,2 €. Metrón kívül buszt, trolit vagy villamost is igénybe vehetünk, de ha nem szeretnénk tömegközlekedni, könnyedén foghatunk egy taxit.

Vásárlás:
A divatkövetők az Ermou sétálóutcáin kutathatnak a legnagyobb márkák trendi ruhadarabjai és fehérnemű kollekciói után, a couture és dizájner ékszereket pedig csakis Kolonakiban érdemes keresni. Plakán, a főváros bevásárló-térségében, biztos, hogy talál valamit a vékonyabb pénztárcájú turista is, amit emléknek vagy ajándéknak hazavihet. Érdemes azonban vásárlás előtt körbejárni a szűk, szuvenír boltoktól hemzsegő utcácskákat: könnyen lehet, hogy ugyanazt az árut pár méterrel odébb több euróval olcsóbban találjuk meg.

A Monastiraki térnél keresve sem találnánk jobb helyet egy fenséges vacsora elköltésére. A finomabbnál-finomabb ízeket fogyasztani a fényben úszó Akropolisz lábánál, páratlan élmény.

Étkezés:
Ha már Athénben járunk, nem hagyhatjuk ki a fantasztikus görög ízeket. A belvárosban, sorban egymás után sorakoznak a tavernák, különböző éttermek vagy pékségek. A gyros pitában kihagyhatatlan, mindössze 2-2,5 €-ért istenit ehetünk. Reggeliként fogyasszunk pékárut: a spanakopita (spenótos pita) gondoskodik róla, hogy energiától duzzadva kezdjük a napot. Napközben a nemzeti ételek sora áll előttünk: pl. a muszaka (rakott padlizsán), a csirke szuvlaki, a stifado (hagymás, paradicsomos hússzelet), a tzatziki (joghurtos, fokhagymás uborkasaláta), a baklava (fahéjas, mandulás sütemény), a halva (grízes sütemény), a tyropita (sajtos rétes). 18-20 €-ért két személy kényelmesen megvacsorázhat, de az angol nyelvű menüktől óvakodni kell, mert ezek a turistákra specializálódtak, már ami az árképzésüket illeti. 
 
Okulva az elmúlt időszakból, semmiképp ne induljunk el készpénz nélkül! Ugyancsak fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő utas- és balesetbiztosítással, és nem árt, ha a csomagunk tartalmazza az alapvető gyógyszereket is. 
 
 
 
 
 
 


Forrás: Görögország ismertető - Start Utazás
Keresés
8 803 utazás 276 580 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás