Omán

A Közel-Kelet egyik legvonzóbb úti célja Omán, ahol egyaránt megtalálható a keleti kényelem, a gyönyörű tengerpartok és a különleges sivatagi táj.


Omán

Omán úti célok:
Vízum, oltás: Ománba vízum szükséges, melyet irodánk intéz. Védőoltás nem szükséges.

Időeltolódás:
+ 3 óra

Időjárás, öltözködés:
35-45 C (Májustól szeptemberig), 20-30 C (Októbertől márciusig). Érdemes szellős ruházatot vinni, de az épületekben mindenhol légkondicionálás van, ezért legyen nálunk mindig egy kardigán. A hölgyek nagyon rövid szoknyát és sortot ne hordjanak, de ha a térdük kilátszik, senki nem szól. Mecsetekbe csak fedett vállal és térdet takaró öltözékben lehet belépni. Nyitott, jól szellőző cipő ajánlott.

Hálózati feszültség:
220/240 V

Pénzváltás:
Pénznem: Rial (1 OMR=2,6 USD). Váltási lehetőség a repülőtéren és a szállodákban. Vásárlásnál mindenhol elfogadják az USD-t, de így drágább árat számolnak, és Rialt adnak vissza.

Vásárlás:
A piacokon és a bazárokban olcsón lehet vásárolni, elsősorban népművészeti tárgyakat, fűszereket, tradicionális arab ruházatot. Léteznek bevásárló centrumok is, ahol mindent meg lehet vásárolni.

Közlekedés:
Taxit is igénybe lehet venni, de Ománban nyugodtan lehet autót bérelni, elfogadható áron van lehetőség autóbérlésre, és a vezetési kultúrájuk kifogástalan. Az úthálózat kiterjedt, de inkább autóutak jellemzőek.

Telefon:
A magyar mobiltelefonok nem működnek, telefonálni a szállodákból lehet.

Étkezés:
Ománban kedvelik az indiai és a libanoni ízeket, ezért elsősorban ezeket kóstolhatjuk meg. A szállodákban európai ételeket is kapunk. Olcsón és jót lehet enni (kb 2-3 OMR) az önkiszolgáló éttermekben (Automatic Restaurant). Szállodában vagy éttermben egy ebéd 2 főre: kb. 15 OMR, vacsora 2 főre: kb. 18 OMR. Alkoholos ital a szállodákban és a bárokban kaphatók, de elég drágán. (Egy pohár sör kb. 2-3 OMR, üdítő kb.1-2 OMR)

Fürdés:
A szabad strandokon is nyugodtan lehet fürdeni, de a legtöbb szállodának van saját tengerpartja, a városiaknak Beach Clubja, ahol kényelmesebb körülmények között lehet fürdeni. Monokinizni a szálloda saját partján sem lehet. Magas faktorszámú napozókrém használata ajánlott.

Fényképezés:
Mindent lehet fényképezni, azonban ha embereket (főleg nőket) szeretnénk fényképezni, előbb kérjünk engedélyt. A szultán palotájánál az őrök kedvétől függ, hogy fényképezhetünk-e.

Közbiztonság:
Nagyon jó, sétálgatni napközben és este is nyugodtan lehet.

Fakultatív programok:
Érdemes magunkkal vinni sapkát az erős napsütés miatt. Kiránduláskor sem árt, ha van nálunk valami melegebb felsőrész, mivel az épületekben és az autókban mindenhol van légkondicionálás. Ha Wadiba megyünk, legyen nálunk fürdőruha, törölköző és naptej. Sivatagban nagyon fontos valamilyen fejfedő és olyan cipő, amiből ki lehet rázni a homokot.


forrás: Omán ismertető - Start Utazás