Nepál

Nepál déli része a tengerszintig nyúlik le. Itt hőség és dzsungel jellemzi a tájat, az ország északi részén pedig a Himalája és az örök tél utalkodik.


Nepál

Nepál úti célok:Nepál

A Himalája legmagasabb részei mentén fekszik a Nepáli Királyság, amely szegény ország ugyan, de annál gazdagabb látványos tájakban és kulturális kincsekben.

Dél-Himalája szélén fekvő ország, északról Kína, délről pedig India határolja. Szélesség és hosszúság szempontjából csak egy a sok kis ország közül, a magasságát tekintve viszont minden országot lehagy. Nemcsak hogy itt találhatók a világ legmagasabb hegyei - pl. a felhőkbe nyúló Everest és Annapurna -, de ezek a legfiatalabbak is, és még mindig nőnek. A négy hegylánc - Chure, Mahabharat, Himalája és a Tibeti-hg. - mellett délen hatalmas síkságok, az ország középső részén bőven termő hegyek, északon pedig magas sivatagok is találhatóak. A Mahabharat-hegylánc és a Himalája közötti megművelt területeken él a lakosság nagy része.

Több, mint 65OO fajta fa és vadnövény honos Nepálban. A nemzeti virág, a rododendron (v. havasszépe) márciusban és áprilisban borul virágba és különböző színekbe. Az állatvilág is nagyon változatos: 8OO madár- és egzotikus emlősfaj él itt: többek között a királyi bengáli tigris és a hópárduc. Sajnos a vadvilág megtekintésének lehetősége nagyrészt a nemzeti parkokra, természetvédelmi területekre és Nyugat-Nepálra korlátozódik, ahol ritka az emberi népesség. Tipikusan két szezon jellemzi a klímát: a száraz- (októbertől májusig), és a csapadékos szezon (júniustól szeptemberig). A monszunok, amelyek gyakran elöntik a déli síkságokat, jellemzőek az egész országra. A hőmérséklet általában a nyári hónapokban (május, június) a legmagasabb, és a téli hónapokban (december, január) a legalacsonyabb.

Katmandu
Az ország fővárosa és legnagyobb városa egyben. Jellemzi a nagy történelmi múlt, csakúgy, mint az egyre inkább teret hódító modernitás. A város magja a Durbar tér, ettől nyugatra fekszik a Vishnumati folyó, északra pedig a Ratna park. A Bagmati folyó a város déli-, a Thamel nevu turistaközpont pedig az északi határa.

Patan
A völgy második legnagyobb városa, a Bagmati folyó választja el Katmandutól, de ez a város sokkal csöndesebb és kevésbé mozgalmas. Patan városa büszke a templomaira és a mesterembereire, akiknek a munkája látható nagyrészt a Durbar téren: a királyi palota és a Jagannarayan templom a legfontosabbak. Pár perc sétára a tértől található az Aranytemplom nevű buddhista kolostor és a Kumbeshawar, Patan legrégibb temploma (1392-bol).
További látnivalók a 25OO évvel ezelőtt épített négy sztupa és Nepál egyetlen állatkertje
Katmandutól 5 km-re van, kerékpárral, taxival vagy busszal lehet átmenni.

Bhaktapur
a Katmandu-völgy három fő városa közül a leginkább középkori. A mostani fejlesztések ellenére is őrzi az időtlenség látszatát, hiszen építészete a XVII. sz. végére tehető. Itt is van egy Durbar tér, amely nagyobb a katmanduinál is, számos templom, szobor és oszlop látható itt. Az Ugrachandi és Bhairab szobrok például, amelyek alkotójának levágták a kezét, hogy nehogy máshol is ilyen nagyszerű szobrokat készítsen.
A másik tér a Taumadhi Tole, itt található a völgy legmagasabb temploma, a Nyatapola.

Megéri időnként elszakadni a templomoktól, hogy a napi élet rituáléit végignézzük: ahogy a gabonát kiteszik a napra száradni, ahogy a családok vizet gyűjtenek vagy mosnak a közös csapoknál, ahogy a gyerekek egyszerű játékokat játszanak, vagy ahogy a fazekasok dolgoznak. 35 km-re van a város Katmandutól, könnyen elérhető busszal.

A Katmandu-völgy körül
A fent említett három városon kívül van még egy sor gyönyöru falu, templom és sztupa völgyszerte. Az egyik ilyen Nepál legismertebb műemléke, a Swayambhunath buddhista templom. Emögött található a Pashupatinath nevű hindu templom, a Bagmati folyó partján. A bodhnath-i sztupa a legnagyobb az országban, és az egyik legnagyobb a világon.
A völgy ezeken kívül sok lehetőséget nyújt kirándulásra, túrázásra, például Nagarkot és Dhulikhel üdülofalukba, a tatopani-i melegvízű forrásokhoz, a pulchowki-i erdokbe, és hegyi kerékpározásra Chapagaon és Bungamati régiókba.
A Katmandu környéki látnivalók többsége gyalog elérhető, mégis, a legkönnyebb biciklivel közlekedni, a fáradékonyabbaknak pedig megéri taxit bérelni egy napra.

Terai
A legjelentősebb hely a Királyi Chitwan Nemzeti Park. Védett állatok - elefánt, rinocérosz, tigris, párduc és szarvas - élnek a parkban, amelyeket akár elefánthátról, akár jeep-bol, akár pedig kenuból lehet megtekinteni.
Az egyik legvonzóbb, turistákkal teli város Janakpur, amelynek vallási jelentőségét az adja, hogy itt született Sita (a hindu Ramayanából ismert Rama felesége).

Pokhara
Inkább természeti-, mint történelmi- vagy kulturális jelentőségu város. Csöndes, tóparti fekvése és a hegyekhez való közelsége miatt ideális tartózkodási hely a kirándulóknak, ráadásul itt található sok az ország legjobb szállodái és éttermei közül.

Gasztronómia: A nepáli konyha meglehetosen egyhangú, különösen azért, mert a két gasztronómiai óriás, India és Kína között fekszik az ország. Általában az étkezések a dhal bhat tarkari-t jelentik, amely a lencseleves, a rizs és fűszeres zöldségek kombinációja. Másrészt Nepál alkalmazkodott a nyugati ízekhez, elterjedt ételek a mexikói taco, a japán sukiyaki, a thai csokoládé, a kínai mályvacukor, a hagymaleves, a borscs, a quiche és a szójaburger; továbbá a legjobb desszertek közül néhány: almás- és citromos pite, mandula- és gyümölcstorták - amelyek a világon bármerre megtalálhatók. A fenti étkek leöblítésére alkalmas a lassi (aludttej és víz frissíto keveréke) és a hegyi gyártású árpasör, a chang.Forrás: Nepál ismertető - Start Utazás
Keresés
11 829 utazás 347 137 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak