Horvátország
Itthonról fél nap utazással egy más világba csöppenünk: más mentalitás, más éghajlat, más ennivalók, rengeteg sziget, tenger és nap. Ez Horvátország.
Horvátország úti célok:
Horvátország
Mikor utazzunk Horvátországba?
A horvát tengerpart április és október között a legszebb. Nyáron a levegõ hõmérséklete elérheti a 38 C-t is, ugyanakkor a tenger felszínének hõmérséklete kellemes 26 C-os. A fõszezon (július, augusztus) a szórakozást, mozgalmas életet kedvelõ vendégek számára elõnyös, noha a horvát tengerpart elég sokoldalú ahhoz, hogy nyugodt oázis legyen azok számára, akik a zenétõl, diszkókluboktól távol keresik nyugalmukat.
Noha a március meghozza a tavaszi napsütést, olykor a kellemetlen záport is, míg a kora õsz, a szeptember és az október a csendes pihenést kedvelõ vendégeknek nyújt ideális lehetõséget. Az utóidényben már nem zsúfoltak a strandok, a szobák is lényegesen olcsóbbak, azonban az idõjárás még mindig kiegyensúlyozott és a tengervíz hõmérséklete is kellemes. Végül is Horvátországba az év minden szakában lehet jönni. Télen azonban, tekintet nélkül az enyhe földközi-tengeri éghajlatra, mégis szükség van melegebb holmira is. Noha a hõmérséklet szinte soha nem esik nulla pontig, a szél igen kellemetlen lehet.
Munkaszüneti napok
január 1. - Új év
január 6. - három Szent király
Húsvét másnapja - Húsvét hétfõ
május 1. - Munka ünnape
Úr napja - változatos ünnep
június 22. - Gyõzelem a fasiszta harcosok felett
június 25. - Államalapítás napja
augusztus 5. - Haza köszönet napja
augusztus 15. - Nagyboldogasszony
szeptember 8. - Függetlenség napja
november 1. - Mindenszentek
december 25-26 Karácsony
Az UNESCO védelme alatt álló kultúrális és történelmi mûemlékek
Diokleciánusz Palota Splitben, Trogir régi városrésze, az Eufráziai Bazilika Porecsben és a 13. századi város Dubrovnik a legjobban megorzött reneszansz tornyaival és városfalával.
Még számos, gyönyörû kulturális és történelmi mûemlék létezik, mint például:
Pulában az Amfiteátrum, Krk, Ráb, Hvár városai, Európa egyik régi nyilvános színháza is Hváron található, a bizánci stílusu Szent Donát-templom Zadarban, a sibeniki katedrális stb.Horvátország szárazföldi részén több mint 50 középkori vár található.
Kulturális rendezvények
Zágrábi Nyári Játékok (július 1. - augusztus 15.)
Nemzetközi Folklór Szemle, Zágráb (július 19. - július 23.)
Nemzetközi Gyermekfesztivál ibenikben (június 24. - július 8.)
Dubrovniki Nyári Játékok (július 10. - augusztus 15.)
Đakovoi Hímzési Napok (június 30. - július 2.)
Spliti Nyár (július, augusztus)
Szent Donát Zenei Esték, Zadar (július 4. - augusztus 6.)
Osori Zenei Esték (július 8. augusztus 26.)
Sinji Alka (augusztus 6.)
Isztriai Kulturális Nyár (a szezon során)
Vinkovcii osz (szeptember 22. - szeptember 24.)
Varazsdi (Vara¾din) Barokk Esték (szeptember 24. - október 8.)
Nemzeti parkok
Brioni - szigetek, Kornati - szigetek, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvicei-tavak, Risnjak, és Észak Velebit
Természeti parkok
Biokovo, Kopácsi-rét, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Tela¹cica, Ucka, Velebit, Vransko tó és Zsumberak Szamobori hegység.
Zarándokhelyek
Bistricai Szuz Mária, Trsati Szuz Mária, Sinji Boldogasszony, A Szigetek Boldogasszonya - Solin, A Vocinski Boldogasszony Szentélye, Könyörületes Boldogasszony - Aljma¹, Remetski Boldogasszony, Jeruzsálemi Szuz Mária - Krapina, Jézus Drágalátós Vére Szentély Ludbreg, Szent József - Karlovac.
Közlekedési szabályok
Horvátországban jobb oldalon bonyolódik a forgalom. Amennyiben a közlekedési jelek mást nem mutatnak autópályákon, félautóutakon 130 km/h a maximális megengedett sebesség, kétsávos autóutakon 100 km/h, lakott területeken 50 km/h, lakott területeken kívül 80 km/h. A pénzbüntetés nagysága a szabálysértés fokától függ. A vérben a megengedett alkoholszint 0,5 ppm.
Gasztronómia
A horvátok nagyon kedvelik a nehezebb, fûszeres ételeket, de a könnyebbre vágyók sem fognak éhen maradni, mivel hal és sajt is gyakran kerül az asztalokra. Az országban járva érdemes megkóstolni a húsos-sajtos lepényt, a bureket, a rákból készült prstacit, és a dalmát rizses halat, a brodetet. Fõképpen az ország belsejében kedvelt a manistra od bobica (bab és kukoricaleves), valamint a stucklenek nevezett sajttekercs.
A dalmát konyha az élelmiszerek választását és elkészítését illetõen kielégít minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos nutricista követelményt és orvosi javaslatot.
A dalmát háziasszony ételkínálatát a különféle hal-, kagyló- és rákfélék, a polip, a tintahal, a kalmár, az olivaolaj valamint a sózott és a friss olajbogyó, a zöldségfélék, vadon termõ növények és aromatikus füvek, valamint a mandula, a füge és a szõlõ, a méz, a mazsola és a különféle déligyümölcs képezi. Ami a húst illeti, egyedülálló a dalmát sonka, amelyet a szél szárított, birkatejbõl készült sajttal, valamint a parázs alatt sült bárányhús. Mindehhez hozzá kell adni a bort, úgy a fehéret, mint a vöröset, amelyek közül egyesek a világ tíz legjobb bora közé tartoznak.
Hol együnk?
A teljes vagy fél-panziós ellátást kínáló szállodák mellett éttermekben, tavernákban, borpincékben, pizzeriákban, fast-food éttermekben étkezhetünk, a hagyományos horvát édességeket pedig a cukrászdákban és kávéházakban szolgálják fel.
Mit együnk?
A szokványos európai konyhán kívül nagyon népszeruek a roston sült ételkülönlegességek, a dalmát sódar, a sós szardella, a juhsajt, a kulen, a csípos szlavón kolbász, stb.
Horvátország szárazföldi részén a legismertebb ételkülönlegesség a pulykasült mlincivel /ez utóbbi egy különleges tésztaféle. /A tengerparton természetesen halspecialitásokat is kinálnak amelyek közül a legismertebb a dalmáciai brodet /többféle fött hal fûszeres szaftban/ valamint a paszticáda /különlegesen elkészített marhahús speciáls fûszerezéssel/.
Mit igyunk?
Horvátország jól ismert válogatott borairól, melyek az évszázados hagyományokkal rendelkezo szõlészet eredményei.
A tengerpart ismert vörösborai:
a teran, a merlot, a kabernet, az opolo, a plavac, a dingac, a postup, a fehérborok közül a malvazija, a posip, a pinot, a kujundzsusa, a muskát népszeruek. A kontinentális Horvátország híres borai a rizling, a grasevina, a burgundi és a tramini. A rövid italok közül a szilvapálinkát, az ürmöspálinkát, valamint a törköly - és szolopálinkát javasoljuk. Édesborok: a prosek és a maraskino.
Búvárkodás
A horvát tengerparton és a szigetek körül mintegy 85 hivatalosan jegyzett és jól leírt búvárterep létezik, ahol elsüllyedt ókori gályák maradványait, függõleges sziklákon tenyészõ fantasztikus korallmezõket, lenyügözõ vízalatti barlangjáratokat, halrajok lakta hadihajó-maradványokat - és még egy sor varázslatos dolgot csodálhatunk meg búvárszemüvegünk plexijén át!
Búvárkodás csak a Horvát Búvárszövetség által kiállított érvényes búvárigazolvány birtokában engedélyezett. Az igazolványt 1OO kunáért beszerezhetjük valamennyi hivatalos búvárközpontban. Az igazolvány 1 évig érvényes, és a nemzetközileg elismert búváriskolák által kiadott búvárképesítési igazolás ellenében állítják ki. A merülõterepet elõzõleg mindig meg kell jelölni a felszínen (zászlóval, vagy valamilyen úszó dologgal). Légpalackos merülésnél az engedélyezett maximum mélység 4O m.
Tilos a merülés:
- kikötõkben, horgonyzóhelyeken és sûrû hajóforgalmú területeken
- katonai létesítmények és hadihajók közelében
- tengeri rezervátumok területén, természetvédelmi területeken, ill. bármilyen egyéb hatósági védelem alatt álló vizekben
- a Brijuni és a Krka nemzeti parkok vizeiben
Csak külön engedéllyel merülhetünk:
- a Kornati Nemzeti Park vizein
- a Mljeti Nemzeti Park vizein
Forrás: Horvátország ismertető - Start Utazás
-
ÚJ & MODERN! Dominikai Köztársaság, Punta Cana: Lopesan Costa Bavaro Resort, Spa & Casino 5*, all inclusive
-
TOP KEDVENC! Dominikai Köztársaság, Punta Cana: Vista Sol Beach Resort 4*, all inclusive
-
Dominikai Köztársaság, Punta Cana: Melia Caribe Beach Resort 5*, all inclusive
-
Madeira, az örök tavasz szigete, csoportos út magyar idegenvezetővel
-
Dominikai Köztársaság, Punta Cana: Serenade Punta Cana Beach and Spa Resort 5*, all inclusive