Azerbajdzsán: időutazás a metropoliszoktól a Kaukázusig

Kedvencek közé     Nyomtatás     Küldje el ismerősének!        Azonosító: 149934
Lejárt ajánlat
Ellátás: reggeli
Szálláshely:
Indulás:
Utazás:repülővel
Típus:körutazás

Ország: Azerbajdzsán
Város: Baku, Ganj, Gobustan, Guba, Sheki

Szállás / program részletes leírása



Baku-Guba-Ganja-Seki-Gobusztán és az Absheron-félsziget
8 nap / 7 éjszaka, repülővel


1. nap: Budapest–Baku 
Elutazás menetrendszerinti repülőjárattal (átszállással) Bakuba. Érkezést követően transzfer a szállodába. Menetrendtől függően autóbuszos városnézés keretében ismerkedünk Azerbajdzsán fővárosával. Szállásunk 3 éjszakán át Bakuban lesz.

2. nap: A kaszpi metropolisz: Baku
Reggelit követően útnak indulunk Bakuban, ismerkedés az ország leggazdagabb olajmilliárdosának és néhai fallal körülvett városának életével és múltjával, a különböző kultúrák kavarodásával (perzsa, arab, török, orosz). Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított iszlám Óváros kanyargós utcáin, sikátorain keresztül az Icseri Seher bejárása (a középkori palotaépítészet legkimagaslóbb példája a XV. század derekáról); látogatás a középkori azerbajdzsáni dinasztia, a Sirvánsahok palotájában séta és fényképezés az ősrégi Leánytoronynál (középkori, nyolcszintes erődítmény, eredetileg jelzőtorony volt) majd a karavánszerájoknál. Megtekintjük a Dzhuma Mecsetet, valamint egy régiség- és szőnyegboltot is felkeresünk. Sétálunk a Mártírok dombján, a város panorámájának fényképezésével. A Mártírok dombja a város nyugati részének magas pontja, ahonnan kiváló kilátás nyílik a városra és a bakui öbölre. Séta a Kaszpi-tenger partján kiépített csodaszép Bulváron, a világ talán legnagyobb és egyik legszebb tengerparti sétányán. Ellátogatunk Azerbajdzsán Nemzeti Szőnyeg- és Művészeti Múzeumába is. Fakultatív ajánlatunk: a városnézést követően félórás hajózásra indulunk az öbölben. Érdekes adatok és legendák révén ismerkedhetünk meg a világ legnagyobb tavával vagy ahogy jobban ismerjük, a Kaszpi-tengerrel. Visszautazás a szállodába, vacsora, szállás.

3. nap: A Kaszpi-tenger partvidéke: Besbarmag-hegy–Guba–Krasnaja Sloboda–Hinalig: a Kaukázus teteje!
Reggeli után a Kaszpi-tenger vidékének felfedezésére indulunk az északi part mentén. Útközben rövid fénykép- és tea szünet a Besbarmag-hegy ősi zarándokhelyénél, ahol feltekintjük a Chirag Gala várra. Gubában meglátogatjuk a fürdőket és a vörös téglából emelt, cilinderre hasonlító Sakina Khanum mecsetet, valamint a XIX. századi, egyedi helyi stílusban felépült Juma mecsetet, melynek hatalmas csarnokát egy 16 méter átmérőjű kupola koronázza meg. Látogatást teszünk szőnyegmúzeumában bemutatóval. A közeli Krasnaja Sloboda településen betekintünk a régi zsinagógába. Fakultatív ajánlatunk: kisbuszokkal felkapaszkodunk Hinaligba, Azerbajdzsán legmagasabban fekvő falujába. A 2500 méter feletti világtól elzárt hegyi faluból a Kaukázus ormaira letekintve gyönyörködünk a látványban. Szálláshelyünkre térünk vissza Bakuba.

4. nap: Baku–Ganja–Helendorf–Ganja
Reggelit követően nyugati irányban utazunk Ganjaba, az ország második legnagyobb városába. A szovjet időkben Kirovabadnak nevezték. A középkori arab források szerint a várost 859 körül Mohammad Khaled arab kormányzó alapította. A legenda szerint egy hang azt közölte vele, hogy a három hegy egyike alatt kincs van elrejtve, s a kiásott kincsből itt alapítson egy várost. Bár a modern történészek szerint a város perzsa eredetű neve inkább azt sugallja, hogy az iszlám előtti időkben alapították, az V. században. A város a Kis Kaukázus lábánál, a Ganja folyó mentén fekszik, délre a Kura folyóval, gazdag mezőgazdasági területen. A város félúton van az azeri főváros, Baku és a grúz főváros, Tbiliszi között. Városnézésünk előtt elfogyasztjuk ebédünket, majd a rengeteg műemlék között ismerkedünk a várossal: mecsetek, a Ganja-kapu (X-XI. század), Dar-us-Soltan palota (XII. század), tornyok, medreszék, fürdőházak, karavánszerájok. Helyi furcsaság a „palackház”, egy kétszintes épület, amelyet 50.000 üvegpalackból építettek. Az egyik legjobban megmaradt műemlék a Juma-mecset, amely 1606-ban épült. A városnézést követően a XIX. században német telepesek által alapított Helendorfba (ma Goy Gol) látogatunk, ahol láthatjuk az egykori nehéz szovjet idők nyomait a fákkal övezett utcáin, faházain és templomán. Visszatérünk Ganjába, ahol szállásunk lesz.

5. nap: Ganja – Mingechaur-tó – Kish – Sheki
Reggeli után a Kura folyó mentén fekvő Mingechaur kisvárosába utazunk, mely elsősorban a kis taváról nevezetes, amelyet a helyiek „Mingechaur-tengernek”-nek neveznek. A homokos vízparton lehetőségünk lesz megmártózni a tó vizében. Rövid pihenőt követően folytatjuk utunkat a Sheki-kapun átbújva Sheki felé. Kish faluban pihenőt tartva megtekintjük az időszámításunk előtt 78-ban épült templomát. Shekibe történő megérkezés után elhelyezkedünk a „Karavánszeráj”-ban, amelyet a Selyemút mentén utazók is használtak Európa felé menet. Sheki egyike Azerbajdzsán leghíresebb és legrégibb helyeinek. 700 méteres tengerszintfeletti magasságban, északon a Nagy-Kaukázus hófödte csúcsai és sűrű tölgyerdők koszorújában helyezkedik el, sokáig híres volt selyemközpontjáról és fontos állomás a Selyemút mentén. A szovjet időkben egy nagy, Lenin nevét viselő selyemgyár működött itt, amely mára már megszűnt. Megtekintjük a Sheki kánok palotáját, az iszlám építészet egy nagyszerű munkáját, melyet a XVIII. században Husszein kán építtetett nyári palotájául, csodálatos freskóival, melyek közül az egyik 24 m hosszú, valamint ólomüveg ablakaival. A Történeti Múzeumban különböző időszakok kézműves remekeit láthatjuk, de csodálatos selyemtermékeket is. Szállásunk Shekiben lesz.

6. nap: Sheki-Nij-Gabala-Lahij-Lahich-Shemakha-Baku

Korai reggelinket elfogyasztva a főváros felé indulunk, de útközben rengeteg élmény vár ránk! Elsőként a Kaukázusi Albánia Nij falujában tartunk pihenőt egy egyedülálló építészeti látványosságnál, az Udin-templomnál. Az udinok az ősi Kaukázusi Albánia népe, amelyek közül mára mintegy 10.000 maradt meg. Megőrizték hagyományaikat, nyelvüket és kultúrájukat. A helyreállított templom a XVII-XVIII. században épült. Utunkat folytatva majd Gabalába érkezünk, amely 1800 évvel ezelőtt épült, melyből hatszáz éven át a Kaukázusi Albánia fővárosa volt. Magas hegyek és mély völgyek övezte kanyonok vidékén fekszik, a Garachay és Gonchalanchay folyók mentén. A település az ősi fallal körülvett városról nevezetes, s csak 1959-ben tártak fel. A város kulturális központ, szovjet mozaikjaival, nagy hősi emlékművével, számtalan ősi kőházával és a Rashidbek-emlékműről, amely egy hatalmas könyvet formáz. Következő úticélunk a kézműves termékeiről híres Lahij, történelmi és építészeti rezervátum, melyet nem érintett meg a modern kor. A külvilággal való egyedüli összeköttetés mindössze egy göröngyös út. A település lakói perzsa nyelven beszélnek, a falu 1211 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik és különleges középkori hangulatot áraszt. Láthatunk itt régi mecseteket, fürdőket, vízvezetékeket, hulladékgyűjtőket, amelyek mind a mai napig működőképesek. Továbbindulás a Kaukázusba. Magas hegyek és mély kanyonok között Lahichba indulunk, mely egyike Azerbajdzsán legszebb vidékeinek a Kaukázus lábánál, folyók, tavak és vízesések vidéke. Három éghajlat találkozik itt, a havas hegyektől a forró mezőkig. Meglátogatjuk a Kaukázus legnagyobb mecsetjét, a Juma mecsetet, majd a sirváni sahok temetkezési helyét, a Yeddi Gumbezt (Hét kupola) és Deri Baba mauzóleumát. Lahich a kézműiparáról nevezetes. A településen nemzedékről nemzedékre öröklődő rézművesek, tímárok, vésnökök, fazekasok és kovácsok, fémmegmunkálók és fafaragók élnek. Kirándulásunk során látjuk a két falut összekötő hidat, a XVI. századi kőből készült vízvezetéket, XIX. századi falfestményeket. Az esti órákban érkezünk Bakuba, elfoglaljuk szállásunkat.

7. nap: A sárvulkánok földje-Gobusztán rejtélyei és az Absheron-félsziget, Surakhany
Reggeli után Gobusztánba indulunk. Gobusztán szabadtéri múzeum csodálatosan ép, ősi sziklarajzaival. A jól megőrzött rajzok bemutatják az akkori lakosság közlekedését a nádcsónakokkal, az antilopra és vad bikákra vadászó embereket, női táncosokat. A híres norvég antropológus, Thor Heyerdahl számtalan alkalommal kereste fel tanulmányozni a felső-paleolitikumi, bronzkori és középkori településmaradványokat és sírokat. Számos hasonlóságot fedezett fel a skandináviai, elsősorban a norvégiai Alta-barlangban lévő rajzokkal, igazolva, amint a XIII. századi izlandi sagák is megörökítették, Odin avagy Wotan isten a Kaukázusból érkezett az I. században. Egyedülálló lehetőség a világban lévő 700 sárvulkánból háromszázzal találkozni, amelyek közül az egyik 2001-ben 15 méter magasra lövellt. Utunkat a Baku-öböl mentén az Absheron-félszigeten folytatjuk. Látogatás az Ateshgah szentélynél, a tűzimádók templománál. Ismerkedünk a Zoroaszter vallással (tűz- és víz imádat) és a szentély ősi történetével. Ellátogatunk az UNESCO világörökségi védelem alatt álló tengerparti erődjéhez. Ateshgah – a Tűzimádók temploma Surakhany faluban található. Érdekesség, hogy a templom kupolájánál égő fáklyákat az alatta lévő földgázmező táplálja. A templom azon a földön épült, ahol a természetes gáz folyamatosan ég. Megismerkedünk a Zarahusztra-hit (tűzimádat) alapjaival. A hit képviselői az indiai Multan területéről érkeztek ide tűzimádatra. Ők adták az ország nevét is, a „Tűz földje”. Még ezen a napon felkeressük a jól megmaradt középkori várakat, amely a XII-XIII. században épültek. Ezek a Sirvánsahok idején épültek védelmi céllal.

8. nap: Baku–Budapest 

Reggeli a szállodában, majd délelőtt szabadidő Bakuban. Menetrendtől függően transzfer a repülőtérre, hazautazás (átszállással) Budapestre.
 



Tudnivalók az árról

Utazás: menetrend szerinti repülővel, helyben vonattal és autóbusszal

Elhelyezés: 7 éjsz. szálloda 3/4*

Ellátás: 7x reggeli

 

Fakultatív programok (10 főtől):

- Hajózás a Baku-öbölben: 4.500 Ft

- Hinalig - a \"Kaukázus teteje\": 6.800 Ft

 

A belépőjegyek árait a részvételi díj tartalmazza!

Egyéb, a helyszínen fizetendő költségek: 20 USD

Minimális létszám: 20 fő

 
Töltődik a foglalási lap




Keresés
8 885 utazás 351 451 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?
További úti célok


Recommendation Engine, Recommendation System




© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás