Rovaniemi


Rovaniemi úti célok:Rovaniemi

Rokonlátogatóban Mikulásnál Rovaniemiben


Nincs olyan gyerek (talán felnőtt se), aki ne keresné fel szívesen otthonában a Mikulást. Ám a tél meglehetősen hideg az Északi-sarkon, a vállalkozó kedvűek 1995-ben például mínusz 35 fokban fagyoskodtak órákon át Télapó ajtaja előtt. Ezért a Vén Ajándékosztó szomszédai, a lappok a régi kulipintyó mellé hatalmas házat építettek – ott játszhat, étkezhet és kellemes melegben várakozhat bárki.  Az év minden napján özönlenek hozzá a látogatók, mert sosem megy szabadságra: egy-egy nyári napon száz, karácsony táján több ezer ember. Télapó hivatalosan 10 és 17 óra között fogad, de azt sem tessékeli ki, aki késő este kopogtat ajtaján.

Mikulás-háromszög

A Télapó-turisták kiszolgálására egy 200 hektárt körbekerítő háromszöget alakítottak ki a rovaniemiek. Az alap az Északi-sarkkör, egyik csúcson a repülőtér, másikon a Mikulás háza, harmadikon a Santapark. Utóbbi egy 2000 millió éves hegy gyomrába vájt „mini-Disneyland”. Hullámvasút, óriás forgó, bábszínház, barlangvonat, helikopter és rengeteg más játék az 5350 négyzetméteres „műbarlangban”, 40 méterrel a sziklacsúcs alatt. A Santapark 300 embernek ad megélhetést. Az alkalmazottak gyerekei hajdan furcsállták, hogy szüleik krampusznak álltak, de karácsony közeledtével protekcióért kuncsorognak. Egyébként minden krampusz szorgalmas, kedves, becsületes és több nyelven beszél. Egész iparágak települtek a Télapóra: védjegyével ellátott játékokat, csokoládékat, képeslapokat kínálnak a háromszög nagy bevásárlóközpontjában, borsos áron.

Jégháznéző
December 6-a Finnországban is nagy ünnep, bár nem Télapó, hanem a függetlenség napja. Itt, akárcsak számos más nép gyerekeihez, december 24-én éjjel megy a Mikulás. A finneknél bevett szokás, hogy a gyerek magában is ellátogathat hozzá. Reggel a szülők Helsinkiben felültetik a gépre a kicsit, aki egy óra tíz perces repülés után leszáll az Északi-sarkon, ajándéklistájával levizitel Télapónál, játszik egy jót a Santaparkban, és este hazarepül. Fel sem merül, hogy bármi baj érhetné a vaksötét tajgán magában kószáló csemetét. Ez Télapó birodalma! A ház kapujában az ajándékhordó szán várja, hogy ismét munkába állhasson. Szűk, sötét folyosó nyílik a központi csarnokból, ami egy tágas terembe vezet. A Télapóhoz. A nagy szakállú, zsákpapucsos, piros mellényes öreg régi ismerősként üdvözöl minden gyereket, meghallgatja a neki tanult verseket, az apróságokkal együtt dörmögi a Mikulás-énekeket. A legtöbb látogató nemcsak kér, de ad is: életkorától függően rajzzal, kabalafigurával, süteménnyel vagy cumijával kedveskedik Télapónak.

Forrás: Rovaniemi ismertető - Start Utazás
Keresés
12 531 utazás 633 966 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak