Athén


Athén úti célok:Athén

Athén fekvése
Athén központja a Sztadiou, Mitropoleosz és Athinasz utcák által határolt háromszögben található, melyek csatlakoznak a város három fõ, a Szintagma (Alkotmány), az Omonia (Harmónia) és a Monasztiraki (Kis kolostor) terekhez. Ez a három tér és a köztük fekvõ terület alkotják a város központját. A Szintagma és az Omonia az itteni élet fõ központjai. A Szintagma tér közel van a Plaka negyedhez, így a legtöbb turista inkább az itteni bankfiókokban, postákon és utazási irodákban intézi ügyeit, nem pedig az Omonia térnél. A Szintagma tértõl a Plaka ötpercnyi gyalogútra van nyugatra, az Ermou utcán, majd délre a Voulisz utcán. Ez az Akropoliszt körülvevõ negyed Athén legrégebbi városrésze, melynek labirintusszerû kis utcáiban gyakran tévednek el a kezdõ turisták. Legjobban tesszük, ha vásárolunk egy Plaka-térképet bármelyik szállodában vagy utazási irodában. Egyébként elég könnyû eligazodni Athén utcáin. A Szintagma északi oldalán található Athén legfelkapottabb környéke, a Kolonaki, amihez a Szintagma térrõl a Parlament épülete mellett elhaladva, a Vaszilisszisz Szophiasz úton lesétálva, majd a Likabettusz domb felé balra fordulva lehet eljutni. Kolonakit a Likabettusz lejtõjén fekszik.

Athéni látnivalók
Athén, Görögország fõvárosa, páratlan hírét múltjának köszönheti. Az ókori Athén, Európa egyik legrégibb városa, az európai civilizáció bölcsõje volt. A város legjelentõsebb emlékei a görög kultúra klasszikus korából, fõként az i.e. V. századból származnak. A mai élénk, nyüzsgõ metropolisz ráépült ókori elõdjére. Athént elsõsorban ma is az ókori kultúra maradványai teszik turisztikai zarándokhellyé.
Várja Önt az Akropolisz és az Agóra s még számos klasszikus ókori emlék.

Pireus kikötõje, valamint Athén hangulatos elõvárosai: Glyfada, Vouliagmeni és Varkiza is a kedvelt úti célok közé tartozik.
Dicsõséges múltja miatt Rómával és Jeruzsálemmel vetekedik Athén, mégis kevesen esnek szerelembe az új városrészeibe. A legtöbb látogató soha nem lát túl a szmogon (nefos) és az 1923-as lakosságcsere menekültjeinek szállást adó, sietve felhúzott lakótelepeken. De a hervasztó beton felszíne mögött ütött-kopott báj húzódik. Majdnem minden háznak, vagy társasháznak gerániumtól roskadozik az erkélye, s a város sok terét és utcáját szegélyezik narancsfák. Athén kelet és nyugat izgalmas keveréke, a fejlett és a fejlõdõ országnak, rekedtes utcái, árusai, színes piacai, a török bazárokra emlékeztetnek, miközben roskadozó, neoklasszikus stílusban épül kúriái, a város rövid virágkorát idézik, amikor Athén volt "a Földközi-tenger Párizsa".

A Parthenon koronázta Akropolisz õrszemként, magasodik Athén fölé, a város minden részébõl jól láthatóan.
Periklész az után látott neki az Akropolisz átalakításának a templomok városára, hogy a delphoi jós tudatta vele: Athén az Istenek fennhatósága alatt áll. A város egykor gazdagon színezett és aranyozott, kolosszális épületek és óriási bronz vagy márvány, arannyal és drágakövekkel kirakott szobrok tárháza volt. Még most, romjaiban is lélegzetelállító a márvány bûvös pompája. A kecsességben és harmóniában felülmúlhatatlan Parthenon mellett található az Erechtheion, melyet azonnal felismersz a sokat fényképezett Caryatidákról, az ablakpárkány szüzeirõl, akik az oszlopok helyén állnak. Az Akropolisz déli lejtõjén található a Dionüszosz-színház, ahol az ókorban minden athéni állampolgár játszhatott a görög drámák kórusának tagjaként.

Az Akropolisz észak-keleti nyúlványán gubbaszt Plaka õsi faluja, gyakorlatilag ebbõl állt Athén, amíg a független Görögország fõvárosának nem nyilvánították. Szûk útvesztõi még mindig õrzik a falu régi báját, dacára az elüzletiesedésnek. A Plaka szélén van elkerítve az ókori Agóra, (piactér) ami a társadalmi és állampolgári élet középpontja volt az ókori Athénban.

Érdemes még megnézni a Nemzeti Régészeti Múzeumot, ahol csodálatos mükénéi kézmûves tárgyakat és látványos Santorini-szigetérõl (Thira) származó minoszi freskókat találhatsz, más szépséges tárgyakkal és régiségekkel együtt. A Gouland márvány szobrocskái olyan mûvészetet ihlettek meg, mint Modigliani, Brancusi és Picasso.

Étkezés
Könnyû jót enni Athénban. Nagyon sok étterem van, mindenhol találni egyet, sokuk ugyanazokat a görög ételeket kínálja: görög saláta, mezedesz (egy kis tányéron saláta és mártás, az ouzo mellé), a mindig népszerû szuvlaki és gyros, valamint grillcsirke és disznó.
A görögök késõn vacsoráznak, csak este 10 körül, így csak kevés hely zár be éjfél elõtt. Egyedül fogunk ülni az étteremben, ha este 9 óránál korábban szeretnénk enni. Vacsorához a legtöbb ki sem nyit este 8 elõtt.
Kezdetnek legjobb a válogatott elõételeket tartalmazó mezedes vagy meze, mely akár egy fõétkezéssel is felér. Olyan ismert ízeket találunk benne, mint halikrapástétom, tzatziki (joghurtos uborka-fokhagyma krém), padlizsánkrém.
A húsételeket általában faszénen grillezik. Próbáljuk ki a csirkét, bárányt vagy sertést. Ezek bármelyikét kínálják nyársra tûzött souvlaki formájában paradicsom-, hagyma- és paprikadarabokkal vagy anélkül. A töltött ételek (paradicsom, paprika, padlizsán, szõlõlevél) készülhetnek darált hússal, ezért inkább kérdezzük meg a pincért.
A desszertek a mi ízlésünknek általában ragadósak és túl édesek. Idetartozik a baklavá (mézes-mogyorós finomság), a galaktoboureko (tejsodós sütemény) és a kataifi (mézben áztatott búzacsíra). De választhatunk fagylaltot vagy gyümölcsöt, ez utóbbi leggyakrabban görögdinnye (karpouzi).
A kedvelt görög aperitifet, az ánizsízû ouzót egy pohár víz kíséretében szokták felszolgálni. A görögök általában tisztán isszák, vagy csak néhány kortynyi vízzel, amitõl tejszínûvé válik, a turisták inkább hígítják az erõs italt.
A görög boroknak (krasi) kisebb a hírnevük, mint a konyhájuknak. Az aspro fehér, a mavro vörös, a sero száraz, a gliko pedig édes bort jelent. Az étlapokon a választék csak néhány ismert fajtára korlátozódik. A retsina tipikusan görög fehérbor, erõs fenyõgyantaizét a hordótól kapja, amelyben tárolják. Nem mindenki szereti, pedig jól illik az olajos görög ételekhez.

Közbiztonság
Mivel ez Európa egyik legbiztonságosabb városa, a nap bármelyik órájában mindenhol nyugodtan sétálgathatunk (kivéve az Omonia teret, ami sötétedés után veszélyes lehet). A gyaloglás a legjobb módja, hogy érezzük a város lüktetését, de ha csak kevés idõnk van, fogjunk egyet a rengeteg, olcsó taxi közül.Forrás: Athén ismertető - Start Utazás
Keresés
8 261 utazás 201 144 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak