Dalmácia

Dalmácia a horvát tengerpart déli, Zadar és Montenegró közti régiója. Fontosabb nyaraló helyei Zadar, Split, Orebic, Makarska, Dubrovnik, és számtalan sziget, mint Murter, Pag, Hvar, Kurcula,


Dalmácia

Dalmácia úti célok:Dalmácia

Biograd
Biograd a zadari riviéra egyik szép fekvésû városkája, mely a vitorlázók mekkájaként is emlegetett varázslatos Kornati szigetcsoporttal átellenben található. A legenda szerint a Kornati szigeteket a tenger szépségének ihletése nyomán teremtették az istenek - amely minden bizonnyal érvényes Biogradra is. Nem véletlen, hogy ez a ma számos értékes mûemléket õrzõ kisváros évszázadokon át a horvát királyok koronázóvárosa volt. Biograd egy Pa¹man szigetre nézõ félszigeten fekszik, melytõl egy szörfözésre is kiváló, hosszú tengercsatorna választja el. Aktívabb pihenésre vágyók számára kimondottan ajánljuk ezt a számos vonzó sportolási lehetõséget kínáló nyaralóhelyet, ahol többek között egy 2o pályás teniszcentrum várja az érdeklõdõket.
Srand: kavicsos.

Vodice
A ©ibeniktõl nem messze levõ Vodice széleskörû idegenforgalmi kínálattal, szórakozási lehetõségekkel és rokonszenves helybéliekkel várja az élménydús nyaralásra vágyókat. A település környékén fürdésre alkalmas partszakaszok és meghitt kis öblök sora teszi teljessé az itteni nyaralást.
Strandok: kavicsos, a Kék zászlós strand (Plava pla¾a) egyes részein homokkal feltöltött aljzat.

Zadar
Látogasson el az Adria szívében fekvõ õsi Zadar varázslatos világába, melyet "Horvátország kis Rómájának" is szoktak nevezni - tekintettel a város mintegy 3000 éves múltjára, egyedülálló szakrális építményeire és sokrétû kulturális hagyományrendszerére. Zadar világhírû urbanisztikai értékeit még teljesebbé teszik a több mint 1000 km hosszú zadari riviéra festõien tagolt partszakaszai, tiszta vizû strandjai és mintegy 300 kiseb-nagyobb szigete. Zadar ezenkívül a helyi meggyfa-ültetvények zamatos termésébõl készülõ Maraskino-likõr, valamint a világhíres horvát kosárlabdázók szûkebb hazája is!
Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos, néhol homokkal feltöltött az aljzat.

Zaton (Zadar)
A Nin és Zadar között meghúzódó Zaton egy tágas öböl partján fekszik. A vízisportok kedvelõi itt bizonyára magukra találnak, hiszen Zatonban számtalan változatos szabadidõs és sporttevékenységre nyílik lehetõség. A szórakozásra vágyók pedig esténként a közeli Zadar impresszív kínálatából válogathatnak!

Kali (Ugljan-sziget)
Kali a Zadari szigetekhez tartozó Ugljan legnagyobb települése. A környék legjelentõsebb halászati központjaként számontartott helyen feltétlenül érdemes kipróbálni a lehetõ legfrissebben fogott alapanyagokból készülõ, különleges tengeri specialitásokat - melyek minden bizonnyal jól is esnek majd a Kali homokos strandjain eltöltött "kimerítõ" nap után!

Kosljun (Pag-sziget)
Üdvözöljük Ko¹ljunban, Pag sziget déli oldalának egyik természetes kis öblében! A romantikus õsfenyves övezte település elsõsorban a természet szerelmesei számára lehet ideális nyaralóhely. Ha Ön közéjük tartozik, bátran látogasson el Ko¹ljunba, ahol minden idelátogatót saját kis öböl vár, és ahol a híres pagi csipkeverõk mestermûveit is megcsodálhatja. Pag sziget a szárazföldrõl közúti hídon, illetve komppal közelíthetõ meg.

Novalja
A helyi készítésû gyönyürû csipkéirõl és fantasztikus aromájú sajtjairól nevezetes észak-dalmáciai Pag szigeten található. Fürdõzésre a sziget legszebbikének számító homokos novaljai strandokat ajánljuk - este pedig egy éttermi kóstolót Pag gasztronómiai specialitásából, a híres pagi báránysültbõl! Pag sziget a szárazföldrõl közúti hídon, illetve komppal közelíthetõ meg.
Strandok: homokos

Pag (Pag-sziget)
Pag városa az azonos nevû, gyönyürû csipkéirõl és zamatos juhsajtjairól nevezetes észak-dalmáciai szigeten található. Az õsidõk óta lakott, jellegzetes urbanisztikai megoldásokkal büszkélkedõ városka történelmi építményei gazdag kulturális örökségrõl tanúskodnak. Pag sziget másik jellegzetessége a szinte holdfelszínre emlékeztetõ kopár síkságok és az üdén zöldellõ olaj- és fügefaligetek hirtelen váltakozása, amit a kristálytiszta vizû pagi öblök szépsége tesz még teljesebb nyári élménnyé.Pag sziget a szárazföldrõl közúti hídon, illetve komppal közelíthetõ meg.
Strandok: kavicsos, homokos, három strandon ivóvíz-forrás is található

Primosten (Sibenik)
A festõi szépségével nyaranta ezreket vonzó hangulatos Primo¹ten városka ©ibenik és Split között található. Valaha egy partközeli szigeten alapították, melyet a késõbbiekben híddal kapcsoltak a szárazföldhöz. Hosszan elterülõ, apró kavicsos strandjaival, meredeken a vízbe ereszkedõ, vadregényes szikláival és romantikus órákat garantáló tengerparti sétányaival bizonyára az Ön szívébe is belopja magát...

©ibenik
Harmonikus egységben kínálja az odalátogatóknak a régmúlt emlékeit és természeti környezetének minden szépségét. Városnézés során semmiképpen se hagyjuk ki a híres Szent Jakab székesegyházat, mely Horvátország legteljesebb reneszánsz kori építménye. A város már az óhorvát királyok idején fontos történelmi helyszín volt, melynek környékét megannyi sziget és tengeröböl teszi festõien változatossá. ©ibeniktõl nem messze találjuk a feltétlenül megtekintendõ, varázslatos Krka Nemzeti Parkot, ahol igazán aktív kikapcsolódással töltheti a napot!
Strandok: betonozott, sziklás, kavicsos, ®aboriæiban homokkal feltöltött aljzat

Hvar (Hvar-sziget)
Üdvözöljük Önt is Horvátország legnaposabb szigetén, ahol évente átlagosan mintegy 32o napot süt a nap! Ha ehhez még hozzáadjuk a szigetet beborító levendula- és rozmaringültetvények káprázatos illatát, az árnyas partmenti fenyveseket és a sziget egyedülálló civilizációs hagyományát - könnyen beláthatjuk, miért is lett Hvar az utóbbi idõk talán leglátogatottabb adriai szigete!
Strandok: köves, keskeny öblök homokos strandszakaszokkal.

Bol (Brac-sziget)
A kimondottan "trendi", exkluzív nyaralóhelynek számító Bol az egyik legnaposabb horvát sziget, Braè déli oldalán fekszik. Közvetlen közelében található a horvát Adria legkáprázatosabb strandja - a tengerbe több mint 63o m hosszan benyúló kavicsos földnyelv, Zlatni Rat, a szörfözés és a vízisportok szerelmeseinek valóságos zarándokhelye. Mozgalmas, "bulizós" nyaralásra, szórakozásra vágyó, vízisportokat kedvelõ turisták ennél ideálisabb adriai célpontot aligha találhatnak!
Strandok: kavicsos

Supetar (Brac-sziget)
Supetar az egyik leglátványosabb közép-dalmát sziget, Braè északi oldalán található a róla elnevezett Szt. Péter-öbölben. Kikötõjébõl naponta többször hajójáratok indulnak a közeli Splitbe. Nem túl nagy kiterjedése ellenére az utóbbi évtizedek egyik legfelkapottabb dalmát nyaralóhelye lett. Látványos mûemlékekkel, sportolási lehetõségek tárházával és egyedi idegenforgalmi kínálattal várja a vendégeket.
Strandok: sziklás, kavicsos, néhol homokkal feltöltött aljzat

Makarska
Makarska a közel hatvan kilométer hosszan elnyúló, és szépsége miatt már a krétaiak figyelmét is felkeltõ makarskai riviéra legnagyobb városa. E rendkívül vonzó, mondén nyaralóhely igazi déltengeri hangulatú, árnyas fenyvesekkel szegélyezett homokos és kavicsos strandokat, valamint számtalan szórakozási lehetõséget kínál az idelátogató turistáknak. És mivel közvetlenül a Biokovo hegység lábánál fekszik - melyet az alpinisták Dalmácia legvadregényesebb mészkõhegységének tartanak! - a legaktívabbak még akár hegyet is mászhatnak. Biokovo hegység - A makarskai strandok forró homokján ejtõzve bizony nehéz elképzelni, hogy a felettünk magasodó Biokovo számos völgyében évekig nem olvad el a hó!
Strandok: fenyõkkel szegélyezett, csodálatosan szép, lassan mélyülõ, fehérkavicsos strand, kristálytiszta víz (Baska Voda)

Split
Az 1700 éves múltra visszatekintõ közép-dalmáciai Split Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi mûemlékegyüttesen és magas színvonalú idegenforgalmi szolgáltatásokon kívül Split turisztikai vonzerejéhez kétségkívül hozzájárul e mediterrán nagyváros lakóinak felejthetetlen déli sármja.
"Spliti nyár" - a nyaranta megrendezett kulturális és szórakoztató rendezvénysorozat egyértelmû bizonyítéka a splitiek sugárzó életkedvének. Marjan-hegy - Split legkedveltebb városi kirándulóhelye, melynek 168 hektáros területét árnyas alpesi fenyves borítja. A csúcson levõ kilátóból páratlan kilátás nyílik a környezõ szigetekre és az egész spliti akvatóriumra, amit Ön sem mulaszthat el!

Trogir
A "kis Velenceként" is emlegetett Trogir a középkori mediterrán kultúra valóságos emlékkönyve, melynek története még az ókorra nyúlik vissza, amikor is a városka a Tragurion nevet viselte. Felismerve a hely rendkívül gazdag urbanisztikai értékeit az UNESCO 1997-ben felvette Trogirt a világörökségek rangos listájára. Ez a festõi kis városka az utóbbi évtizedekben kimondottan változatos turisztikai kínálattal fogadja az idelátogatókat, a vitorlásokat pedig színvonalas szolgáltatásokkal várja a "Èiovo" Vitorlás és Jachtklub.
Strandok: sziklás, kavicsos

Omi¹
A közép-dalmáciai Omi¹ a Split és Makarska közötti impresszív partszakaszon található, egyes részei pedig benyúlnak a Cetina hegyi folyócska vadregényes kanyonjába. A városka már a középkorban is nagy ismertségnek örvendett - igaz, ezt jórészt a hírhedt és messze földön rettegett helybéli kalózoknak köszönhette…
Napjainkra az omi¹i riviéra igen látogatott nyaralóhellyé nõtte i magát, ahol mintegy 35 km hosszú, kiváló fürdési lehetõségekkel csábító tengerpart, és jópár festõi kis halászfalu fogadja a pihenni vágyókat. A mindenre elszánt egykori kalózokról pedig jobbára csak a híres helyi férfikórusok (a klapák) dalaiban hallhatunk…
Strandok: kavicsos és homokos

Dubrovnik
Ismerje meg végre Ön is a varázslatos Dubrovnikot, a Dél-Adria méltán világhíres gyöngyszemét, mely már jó ideje az ENSZ Világörökségeinek rangos sorában szerepel. E tekintélyes idegenforgalmi múltú város messzemenõen eleget tesz korunk legigényesebb turisztikai elvárásainak is. Múzeumok, fesztiválok, "konobák" (tavernák), éttermek, enyhe mediterrán éghajlat, meseszép tengerparti táj. Legyen Ön is részese mindennek, és gyõzõdjön meg Bernard Shaw szavainak igazáról: "Ha a földi paradicsomot keresed, Dubrovnikban megtalálod!" Dubrovniki Nyári Fesztivál - e színvonalas és igen változatos eseménysorozat keretében számos szabadtéri koncert és színházi elõadás teszi még varázslatosabbá Dubrovnik tereinek nyári esti hangulatát!
Dubrovniki Nyári Fesztivál - e színvonalas és igen változatos eseménysorozat keretében számos szabadtéri koncert és színházi elõadás teszi még varázslatosabbá Dubrovnik tereinek nyári esti hangulatát!
"Stradun" - ennek az óvároson áthúzódó, igen híres és hangulatos sétálóutcának a neve szinte egybeforrt Dubrovnikéval. A városnézést érdemes innen kezdeni - és rögtön megértjük, miért is olyan büszkék a dubrovnikiak városuk múltjára!
Lokrum sziget - a város közvetlen közelében fekszik ez a szépen parkosított sziget, ezért igen kedvelt kirándulóhely a városbeliek és a turisták körében egyaránt.
Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos, homokos.

Cavtat (Dubrovnik)
Cavtat, a Dél-Adria egyik legidillibb kisvárosa Dubrovnik közelében, a Rat-félsziget déli lankáin húzódik. Az ókorban alapított és akkoriban Epidaurum néven emlegetett település napjainkban Horvátország legdélibb régiója, Konavle idegenforgalmi és kulturális központja. Mesés strandjaival, luxusszállodáival és a helybéliek által gondosan megõrzött, mindennapi hagyományaival Önt is várja ez a kedves kis mediterrán város! Cavtat különlegesen szép, harmonikus mediterrán környezete a középkortól fogva számos hazai és külföldi mûvészt ihletett meg - többek között a horvátok legnagyobb múltszázadi festõjének számító Vlado Bukovacot is. A városka majd 7 km hosszú, helyenként mediterrán fenyvesen átvezetõ tengerparti sétánya nap mint nap emlékezetes barangolások színhelye lehet az Ön számára is!
Srandok: köves, sziklás, betonozott, homokos

Korèula
Fedezze fel Korèulát, az azonos nevû dél-dalmát sziget történelmi és idegenforgalmi központját, egyben a híres világutazó, Marco Polo szülõvárosát! Hangulatos kis terei, kacskaringós sikátorai és eredeti mediterrán atmoszférája révén az Adria megszállottai régóta csak kis Dubrovnikként emlegetik... S míg napközben a híres dalmát kõfaragómesterek évszázados építészeti remekeiben gyönyörködhetünk, esténként a helybéliek látványos ízelítõt adnak a turistáknak a sziget sajátos hagyományának számító "moreska" nevû vitézi táncjátékból!
Strandok: kavicsos, sziklás

Brna (Korcula-sziget)
A Korèula sziget legnagyobb borvidékeként elhíresült Brna egy Vela Lukától keletre fekvõ tengeröbölben húzódik. Természetesen itt találjuk a sziget legkiterjedtebb és legjobb tõkéjû szõlõültetvényeit, a környék számos kis szigettel tarkított, halban igen gazdag vizei pedig különösen népszerûek a vitorlázók és a sporthorgászok körében.
Strandok: kavicsos, sziklásForrás: Dalmácia ismertető - Start Utazás
Keresés
8 803 utazás 276 580 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak Napelemes rendszerek, energiahatékonysági beruházás