Sibenik

Ez a gyönyörű dalmát város 1000 éves múltra tekint vissza. Sibenik minden kis kacskaringós utcácskája és háza valamilyen történelmi eseményről beszél és igazi mediterrán hangulatot áraszt. UNESCO világhagyatékának részévé nyilvánított város!


Sibenik

Sibenik úti célok:Sibenik

Sibenik ezer éves múltú város. Keskeny jellegzetes utcái, régi templomai, megőrzött állapotban lévő városfalai mind a régmúltat idézik. Történelme eltér az adriai városokétól. Nem illír, görög, vagy római eredetű település, hanem a X. században horvátok alapították. Romantikus régi negyedei, minden más dalmáciai városnál hitelesebben szemléltetik a középkori városfejlődés egyes állomásait, jellegzetességeit. Városnézés során mindenképpen érdemes figyelmet szentelni a híres Szent Jakab székesegyháznak, amely Horvátország legteljesebb reneszánsz kori építménye. A katedrális külső oldalán található 71 faragott kőportré nemrégiben felkerült az ENSZ világörökségeinek rangos listájára is.
Sibenik a Krka folyó torkolatában, tágas öbölben fekszik. A város a Szent Mihály erőd alatt, a hegy lankáin amfiteátrumszerüen épült ki. A magas kőházak, a szűk, kanyargó utcák, a számtalan lépcsősor, a boltíves átjárók és az egykori városfal maradványai egyedülálló, dramatikus külsőt és szoborjelleget kölcsönöznek az Adria tenger partján fekvő városnak. A várost, az öblöt a tengerrel összekötő Szent Antal bejáratánál, a későreneszánsz kori Szent Miklós erődítmény védi.

Sibenik közvetlen közelében található, ezért mindenképpen ajánlott kirándulóhely a városban pihenőknek a Krka nemzeti park. A nemzeti parkban található több tucatnyi vízesés és zuhatag Plitvice után a második legnagyobb ilyen jellegű természeti jelenség Horvátországban. A Krka folyó mély kanyonokban kanyarog, mely fölött középkori erődítmények maradványai őrzik némán tengerig vezető rövid útját. E rövid úton számtalan lépcsőzetes vízesést és zuhatagot képez, melyek közül a legismertebb a 46 méter magas Skradinski buk, ami egyben Európa legmagasabb mészkogátja. Itt van a "Krka" Nemzeti Park központja. A vidég gazdag és különleges endemikus növény és állatvilágának köszönhetően az egyik legértékesebb természeti terület Európában.

Letenyétől kb. 470 km.

Programajánlatok:
Zadar és Split óvárosa, Knin középkori erődje, Trogir történelmi városa, Kornati-szigetcsoport, Vransko-tó – Horvátország legnagyobb tava, Krka-vízesésForrás: Sibenik ismertető - Start Utazás
Keresés
12 531 utazás 633 966 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak