Korfu

Korfu vagy Kerkira - a görögök smaragd szigetnek nevezik. A mitológia szerint Asopa, a folyók istene lányának a nevét viseli. A sziget szépsége már régóta vonzotta maga idejének hírességeit, mint pl. Ödüsszeuszt vagy Sissit, az osztrák császárnőt. Nyaralásra Korfu ideális választás.


Korfu

Korfu úti célok:Korfu

 A „görög csoda” Kelet és Nyugat határán - Korfu

Az útikönyvek Görögországról szóló fejezeteiben szinte kivétel nélkül azt olvashatjuk: „Korfu az ország az egyik legfelkapottabb nyaralási úti célja”. Görögország régi varázsa – csodálatos tengerpartja és természeti adottságai ellenére – részint a tömegturizmus jelenségének hatására kissé feledésbe merült, ám az ország vitathatatlanul tartalmaz meglepetéseket és kiaknázatlan élményeket. Az egyik ilyen kihagyhatatlan lehetőség kétségtelenül a csodálatos, illetve még a huszadik század első felében is királyok, főurak kizárólagos nyaralóhelyének számító Korfu.

Az olajfák szigete – vagyis görög nyelven „Kerkyra”, – igen kedvelt turistaparadicsomként számtalan nyugodt és csöndes helyszínnel szolgál. Ez az a közkedvelt görög sziget, ahol valóban minden görög jellegzetesség megtalálható, de egyben az a miliő is, amely a családi nyaralásra, vagy magányos kikapcsolódásra vágyó utazó számára – a mediterrán városkák különleges látnivalóival, a leírhatatlan kristály-kék tenger hullámaival, a végeláthatatlan homokos strandokkal, valamint jellegzetesen fehér színű görög házaival – feledhetetlen élményeket ígér.

Korfu útja a görög mitológiától Görögország szerves részéig
 
Korfu viharos történelme azt eredményezte, hogy a sziget szépségét – mivel az évezredes múlt természeti viszontagságai és főképp hadakozásai nem sok értéket hagytak hátra – elsősorban a velencei és az angol építészet remekei adják meg, illetve gazdagítják ezt a csodálatos és Görögország északnyugati határának szélét jelentő szigetet. A Jón-szigetek között, a Keletet a Nyugattal összekötő hajóutak nélkülözhetetlen állomásaként funkcionáló Korfu mindig is fő központja volt a tengeri kereskedelemnek, ezáltal fő célja is a korabeli hatalmaknak. Korfu Homérosz írásaiban még „Szkeria” néven fordul elő és közismert tény az is, hogy a Korfu elnevezés csak a bizánci kor után terjedt el a szigeten található erőd két csúcsára utalva. A csaknem 33 ezer lakost magába foglaló mai főváros szintén a Korfu elnevezést kapta.

Napjainkban a térség legnagyobb oktatási intézményeként számon tartott Ion Egyetem székhelyéül szolgáló Korfu volt az első adriai város, amely az ókorban római uralom alá került. Persze a sziget történelmét geo-stratégiai helyzetéből adódóan javarészt csaták és hódítások jellemzik. Gazdag történelmének ezeket a mozgalmas éveit ma is bizonyítják a stratégiai helyekre épített erődjei a sziget kiemelten jól szemügyre vehető pontjain. Az ókor mozgalmas éveit a középkor elsősorban velencei irányítás alatt álló időszaka követte, amelyet a kora-újkor muszlim hódításaival összefüggésben – akárcsak Rodosz, vagy más görög sziget esetében – a kisebb-nagyobb időintervallumra meghatározó török uralom váltott fel, egészen az angol fennhatóság időszakáig. A tizenkilencedik század közepén Korfu szigete a híres Londoni Egyezmény értelmében végleg Görögországhoz került. A 2007 óta Nemzetközi Világörökség részének számító Korfu ma már nemzetközi repülőtérrel, számtalan szállodával, hotellel és a feledhetetlen nyári időtöltéshez rengeteg lehetőséggel várja a szigetre látogatókat.

Látnivalók

Amennyiben a forró nyári hónapokban meguntuk a tengeri fürdőzést és másfajta kikapcsolódásra vágyunk, akad Korfun néhány olyan látnivaló, amelyet nem érdemes kihagyni. Amennyiben továbbra is vízre, de nem tengervízre vágyunk, kihagyhatatlan Korfu egyik legfelkapottabb látványossága – számos élménymedencével rendelkező – Aqualand, a sziget modern csúszda-parkja. A csodálatos paleokastritsai ortodox monostor is kétségtelenül ilyen, illetve amelyre Paleokastritsa központjában egy kiépített aszfalt úton kényelmesen feljuthatunk. Legyen szó további úti célként a százötven métert is meghaladó magasságban tornyosuló Angelokasztro váráról, vagy a Kanoni-félszigeten épült Mon Repos palotáról a tenger nyújtotta csodálatos élményen túl számos nevezetesség kínál Korfun feledhetetlen időtöltésre lehetőséget.

Helyi közlekedés


A Korfun esetleg autóval közlekedők számára kimondott könnyedség, hogy Magyarországhoz hasonlóan a jobb oldalon folyik a közlekedés. Jóllehet, a szigeten elég ritkák a balesetek, de mint általában a „görög világban” Korfun is igen hevesen vezetik a görögök járműveiket, amellyel maguk körül meglehetősen gyakran teremthetnek veszélyes szituációkat. A szigeten persze az sem meglepő, hogy sokan járnak robogóval, és ez különösen igaz a nyári hónapokra. A szigeten természetesen taxi és buszközlekedés is van. A menetrend szerinti autóbusz járatok közül a kék buszok a helyi járatok, amelyek a fővárosban és annak külterületén közlekednek. Találkozhatunk zöld buszokkal is, amelyek távolsági járatként a fővárost kötik össze a sziget távolabbi pontjaival. A buszjáratoknak jellemző az a – görög földön nem ismeretlen – tulajdonsága, hogy a kiírt menetrendhez képes a buszok hamarabb, vagy később indulhatnak. Az sem ritka eset, hogy amennyiben a buszvezető úgy véli, hogy már sokan vannak a járművön, akkor egyszerűen nem áll meg a megállóban.

Amennyiben a fenti közlekedési eszközök valamelyikével veszünk részt a közlekedésben, a hazainál némileg jobban figyeljünk oda a körülöttünk lévőkre.

Fizetőeszköz

Korfu szigetén – mint általában az Európai Unió egész területén és Görögországban – az Euró a hivatalos pénznem. Abban az esetben ellenben, ha Euró nem áll rendelkezésünkre természetesen hotelekben, éttermekben a hitelkártyák, illetve utazási csekkek is széles körben használhatóak.

                     

 

 

 Forrás: Korfu ismertető - Start Utazás
Keresés
8 930 utazás 289 072 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak