Kréta

Kréta Görögország legnagyobb szigete. A sziget nagysága miatt különösen alkalmas a kirándulásokra a nyaralás alatt, ha az időt nem csak a szállodában szeretnénk tölteni.Krétán leghíresebb nevezetessége a Knosszoszi palota ásatási területe, de ezen túl is számos helyre érdemes elmenni: a sziget keleti végén a pálmás Vai strand, délen Chrissi-sziget és kék barlangok, nyugaton a part eldugott halász falvai, vagy a sziget közepén a régi városok, falvak, ahol ma is szinte úgy érezzük, mintha Zorba korában járnánk.


Kréta

Kréta úti célok:Kréta

Kréta a Földközi tenger 5. legnagyobb szigete és egyben Görögország legnagyobbja. 8300 négyzetkilométer a területe és fél millió lakosa van. Ez a sziget választja el az Égei tengert a Líbiai tengertõl, egyben ez a határvonal Európa és Afrika között. A sziget közepén emelkednek a magasba a fehér hegyek: Psiloritis és a Dikti. Európa egyik legnagyobb fennsíkja (Lassithi) található itt, ami igen termékeny vidék. Olíva fák, narancs ültetvények, szõlõskertek találhatók a fennsíkon. Változatos növényvilága: gesztenye-, fenyõ- és ciprus erdõk, és amirõl nem szabad megfeledkezni az egyedülálló, természetes pálma és cédrus erdõ. Fontosabb természeti látnivalók a szigeten: Samaria szurdok 43 km-re Chania várostól a nyugati parton, Kournas tó 48 km-re keletre Chania várostól, Gavdos szigete 24 tengeri mérföldre Sfakiatól (Hora Sfakion). Éghajlata egyedülállóan különleges, ez a különlegesség pedig abban mutatkozik, hogy 6-7 hónapig tart a száraz, forró nyár és a tél enyhe, csapadékos.

Heraklion és környéke: Heraklion a sziget fõvárosa, igazi nyüzsgõ nagyváros, bár elvétve még itt is találunk csendes és hangulatos részeket. Repülõtere és kikötõje igen nagy forgalmat bonyolít, éjjel nappal érkeznek a turistákat szállító repülõgépek és komphajók. A nyugalmas nyaralásra vágyókat zavarhatja a városi forgatag, ezért õk jobban teszik, ha a környezõ csendesebb településeken foglalnak szállást, viszont számukra is maradandó élmény egy rövid heraklioni látogatás.

Hersonissos: Kelet-Kréta egyik legnagyobb és a visszatérõ vendégeink körében legnépszerûbb üdülõhelye Herakliontól 25 km-re, a sziget keleti partján fekszik. A tengerparti sétány mentén éttermek, tipikus krétai tavernák követik egymást, teraszaikat szinte a tenger mossa. A kis halászkikötõben egyszerû, mégis hangulatos színes bárkák horgonyoznak. Néhány helyen száradnak a hálók, a reggeli órákban cserzett arcú halászok kínálgatják az éjszakai friss fogást az ideérkezõ turistáknak. Hersonissos éjszaka is élénk, utcái jókedvû fiatalok zsivajától hangosak. A város sajátos hangulatát õrzik a sikátorok görög tavernái élõzenével, barátságos fogadtatással, s igazi mediterrán hangulatot áraszt az öblös, homokos-aprókavicsos strand.

Rethymno: A strandolás városaként is említhetõ, amelytõl nem messze egy faluban született El Greco, a görög, kinek neve spanyol festõként él a köztudatban. El Greco-n kívül más hírességeknek, színészeknek és íróknak is szülõhelyét jelenti Kréta, úgy, mint: Damaskinos, Kazantzakis stb.

Vai: városa Kréta legkeletibb részén található, tulajdonképpen nem is nevezhetõ városnak, hiszen lakosai nincsenek, van viszont egyedül természetes pálmaerdõ és a trópusihoz hasonló környezet.

Knosszosz: Ha már Krétát választotta nyári szabadsága színhelyéül, nehogy kihagyja a látogatást Minosz király palotájában! A knosszoszi kirándulás a civilizáció kezdetéig vezeti vissza az érdeklõdõket. Beléphetnek Minosz király palotájába, s képzeletben Thészeuszként harcolhatnak Minotaurusz ellen. S mintegy pihenésként rövid sétát tehetnek a palota legérdekesebb termeibe, fürdõcsarnokaiba, s a gazdag gyûjteményû néprajzi múzeum megtekintése után a régi korok mindennapjait megismerve térhetnek vissza a jelenkor napfényes, zajos tengerpartjára.

Amoudara: A kis előváros az utóbbi időben már összenőtt a fővárossal, Heraklionnal. Napközben a széles és hosszú, homokos strand számtalan beach bárjával pihentető fürdőzést tesz lehetővé, esténként a főutca mentén található kedves tavernák, bárok és diszkók nyújtanak vidám üdülőhangulatot. Heraklion, ahol a bevásárlási és szórakozási lehetőségek adottak, járművel pár perc alatt elérhető. A helység nyugati végén elektromos erőmű áll (optikailag lehet zavaró hatású).

Chersonissos/Anissaras: Az egykori halászfalu mára élénk üdülőhellyé fejlődött. A városképet tavernák, éttermek, bárok, diszkók és számtalan bevásárlási lehetőség jellemzi. A találkozási pont a kikötői sétány, amely minden este kiindulópontja a szórakozni vágyóknak. A szomszédos öbölben, Anissarasban szintén szállodák és strandok találhatók. A repülőtér felől időnként zaj hallható.

Stalis/Malia: Az utóbbi időben a két, népszerű strandokkal büszkélkedő üdülőhely egymásba olvadt. A sok - főleg kisebb - új szálloda ellenére még fennmaradt a régi városmag a szűk kis utcákkal. Egy kiadós napfürdő után, este egy kis séta a megszámolhatatlan üzlet és ajándékbolt előtt; mindenki kedvére élvezheti a nyüzsgő éjszakai életet vagy akár a nyugalmat.

Dél-Kréta: A XVI. században, amikor az utazás népszerű lett, sok európai utazó látogatott el Krétára. Elvarázsolva a látottaktól, ókori krónikákban jegyezték fel élményeiket. Kréta néhány évszázad alatt megváltoztatta külsejét - északról délre, nyugatról keletre, falvak, városok születtek és szűntek meg, mentek tönkre és épültek újjá. Az északi oldal fokozatosan teljesen új arculatot kapott - több kilométer hosszú tengerpart gyönyörű strandokkal, modern szállodákkal, víziparok, mozgalmas üdülőfalvak, éjszakai élettel. Krétának két arca létezik, míg az egyik nagyon jól ismert, addig a másik teljesen eltérő – akkor ismerhetjük meg, mikor engedünk a csábításnak, és a belföldön átkelünk Dél-Krétára. Szűk utcák hullámzanak fel a dombokon, olívafa-sorok, citrusültetvények futnak a völgyekbe, hogy egy idő múlva megint a hegyeken találjuk azokat a számos öböl felett. A hegyi falvakban, ahol az embereknek csak a saját világuk létezik, az idő nyugodt tempóban múlik, ugyanúgy, mint ahogyan sok-sok generáción keresztül. Az itt élő emberek hosszú életűek, és minden lépésben meggyőződhetünk arról, milyen szorosan kötődnek szigetük szokásaihoz.Hagyja magát elcsábítani, és fedezze fel az a minoszi civilizációból származó emlékeket, a vadregényes szakadékokat, várakat, a Líbiai-tenger meleg hullámait, az egzotikus Vai pálmafa-strandjait, Lassithi szélmalmait… Herakliontól, Kréta fővárosától keletre a sziget fokozatosan szűkül, itt találhatók az öblök szép sima homokkal, váratlanul szűkülve egy sziklás nyúlványba.

Körülbelül 67 km - re Herakliontól, Agios Nikolaos található, egy festői kikötővároska, tele luxus szállodával, összhangban a gyönyörű természettel. Agios Nikolaos egyenesen a Mirabello öböl felé fordul, Agia Pantes, Mikronis, és egy kicsit északra a Spinalonga felé, mely 1903-1957 között a leprások kolóniája volt.

Agios Nikolaostól délre a hegyeken át Ierapetrába juthatunk. Ez a város Európa egyik legdélebbi fekvésű városa. Annak idején az ókori Kréta egyik legfontosabb városának tekintették. A rég elmúlt időkre ma a Kales erőd emlékeztet (XVII. században a törökök újították fel). Mecset és minaret az óváros főterén, és a régészeti múzeumban különböző leletek, emlékek. A monda szerint még Napóleon is itt töltött egy éjszakát, Egyiptomba tartó útja során. A mai Ierapetra modern város, 12 000 fős lakossággal, sok üzlettel, hosszú sétánnyal.

Keletre, egészen Makris Yialos felé, gyönyörű tengerpartot találunk kis öblökkel, homokos-kavicsos stranddal: Koutsounari, Ferma, Agia Fotia, Galini, Achlia, Mavro Kalympo, Analipsi. Megtalálhatjuk Kato Zakros palota maradványait, vagy ellátogathatunk Diosz barlangjába.

Csak 15 km-re a parttól úszik a cédruserdőjéről ismert Chrissi sziget.

Kréta magához bilincseli Önöket, és biztosan visszavágyódnak majd a jövőben. Tekintse meg utazási ajánlatainkat vagy kérje ajánlatunkat krétai last minute akciókkal kapcsolatban! 

 Forrás: Kréta ismertető - Start Utazás
Keresés
8 930 utazás 289 072 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak