Porto


Porto úti célok:Porto

Portó
Az „észak fővárosa” és a régió kapuja, nevének jelentése kikötő. Portó környékén, a Douro folyó által határolt tájkörzetben terem a szőlő, amelyből a világhírű portói bort készítik.

A Douro folyó meredek partján emelkedő város, a folyón átívelő hidak látványa mással össze nem téveszthető. A folyóparti negyed, a „Ribeira” mögötti város méltóságteljesen vár arra, hogy felfedezzék.

Az UNESCO világörökség részének nyilvánított történelmi városmagban kezdődhet a séta. Megtekinthetjük a Clerigos templomot és tornyot, gyönyörködhetünk a Sao Bento pályaudvar káprázatos történelmi jeleneteket ábrázoló csempeképeiben, de ne hagyjuk ki a Tőzsdepalotát sem, melynek keleti stílusú arab terme páratlan élményt nyújt. Majd a régi villamossal elmehetünk a Douro folyó torkolatáig, ahol elénk tárul az Atlanti Óceán fenséges látványa. Ugyanakkor kihagyhatatlan élmény a borkóstolás a folyó túlsó partján. A Vila Nova de Gaia-ban található borpincék bármelyikében megízlelhetjük ezt a finom nedűt. Szánjunk egy napot arra is, hogy végighajózzunk a Douro folyón.

A város azóta létezik, amióta a rómaiak felépítettek itt egy erődöt. A XI. században hamar kiűzték a mórokat, később pedig nagy hasznot húztak a Szentföldre induló keresztes hadjáratok ellátásából, a XVI. - XVII. Században pedig a tengeri felfedezésekből. Porto legfőbb bevételi forrását azonban az angolokkal kialakított borkereskedelem jelentette. Porto az ország második városa, neve annyit jelent: kikötő. A Douro nevű folyó partján, a Penaventosa hegyen fekszik.

Egy új hagyomány a „barcos rabbelos” csónakverseny, amikor portói bort úsztatnak le a Dourón. Kevesen tudják, hogy Portóban van pl. az első lift is, amit az Etnográfiai és Történelmi Múzeum őriz.

Forrás: Porto ismertető - Start Utazás
Keresés
11 829 utazás 347 137 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak