Portugália

Megéri a fáradságot a hosszú út. Itt élnek Európa talán legkedvesebb emberei, gyönyörű katedrálisaik, kék-fehér csempével burkolt házaik, szőlőik és az Atlanti-óceán között.


Portugália

Portugália úti célok:Portugália

Európa legkedvesebb emberei
Portugália, az Ibériai-félsziget nekünk túlsó végén található ország még nem tartozik a magyarok által igazán felkapott helyek közé. Ennek oka a nagy távolság, a szervezett utak kis száma, és nyilván az is, hogy a távolságot csak fokozza a viszonylag nehezen megközelíthetõség. Ennek ellenére honfitársaink közül is egyre többen jutnak el ide, talán ez lesz a következõ divatos célpont Olaszország, Görögország és Spanyolország után. Megéri a fáradságot a hosszú út, akármilyen jármûvet is választunk. Itt élnek ugyanis Európa talán legkedvesebb emberei, gyönyörû katedrálisaik, kék-fehér csempével burkolt házaik, szõlõik és az Atlanti-óceán között.

A portói hazája
Portugáliában elképesztõen változatos tájakkal, építészeti remekmûvekkel, és eltérõ szokásokkal találkozhatunk. Északon, a vadregényes hegyvidék völgyeiben, ahol a nap hevesen tûz , termelik azt a kiváló szõlõt, amelybõl Délnyugat-Európában, a Pireneusi-fsz. nyugati részén, valamint az Azori-szigeteken, és Madeira szigetén terül el. Portugália kontinensen fekvõ részét a Tajó folyó osztja északi ( hegyvidék), és déli részre ( Portugál-alföld, délkeleten dombvidék ). Turisták milliói keresik fel a déli partvidéket, amely a világ egyik legszebb tengerpartja, ahol a napsütéses órák száma 3000 évente. A történelmi hangulatú, folyton nyüzsgõ fõváros Liszabonn, amelyet a lankás dombokon elszórtan növõ citrom-, narancs, és olajfaligetek öveznek.

Lisszabon
Lisszabon kontinensünk egyik legszebb fővárosa, színes és hangulatos, történelmi látnivalókban és múzeumokban, valamint kitűnő kis éttermekben, kávéházakban és üzletekben gazdag. Az óváros több száz éves házai, a Tejo folyó partján szemünk elé táruló panoráma, a dombról letekintő, robosztus Szent György vár, a kivilágított sugárutak és terek, és az örökvidám helyiek teszik oly vonzóvá ezt a várost. Az óváros Baixa- és Chiado negyedei hangulatos eredeti állapotban megmaradt kanyargós, macskaköves utcáikkal, csempés falú házaikkal, hangulatos kis fado éttermeikkel, és kitűnő üzleteikkel felejthetetlen élményt nyújtanak.

Sintra
Lisszabontól északnyugati irányban helyezkedik el. Sok palotája és romja közül kiemelkedoen szép a Palácio Nacional de Sintra, és a gótikus stílusban Palácio National de Pena. A városon kívül található a híres Monserrate kert és a Convento dos Capuchos.

Évora
Portugália legszebb építészeti emlékeit rejti magában. Központjában található a Pracado és a Sé Katedrális, a festõien szép római katolikus templom és az Igreja de Sao Francisco kápolna.

Lagos
Az ország legnépszerûbb üdülõhelye. Itt a napon és a homok kívül találunk azért múzeumokat is, hogy a tengerparti nyaralásnál sem feledkezzünk meg a kultúráról.

Sagres
Ez a kis halászfalu lenyûgözõ, szélfújta sziklákon nyugszik Portugália dél-nyugati részén. A falu szomszédos Lagossal, és ez azt jelenti, hogy nem teljesen mentes a turistáktól, bár a kikötõ még mindig a csónaképítés és a rákászat központja. Az a legenda járja, hogy Henry, a Navigátor itt alakította meg tengerészeti szakértõkbõl álló tudós csapatát, és támogatta a felfedezõket, akik késõbb megalapították a Portugál birodalmat. A közelben sok a strand, és itt található a kopár, trónusra emlékeztetõ vidék, a Cabo de Sao Vicente, Európa dél-nyugati pontja. A magánházak szobái vagy a jól felszerelt kempingek a legkevésbé költséges szállások. Sagres kb. 30 km-re van Lagostól nyugatra, és buszjáratok kötik össze a két települést. Kevésbé rendszeres a közvetlen kapcsolat Évora és Lisszabon között.

Madeira - a zöld sziget
A marokkói partoktól nyugatra található szigetcsoport. Elsõsorban természeti szépségei, kellemes fekete fövenye, pompás csúcsai miatt vált az idegenforgalom fellegvárává. Egy vulkánkitörés alkalmával keletkezett. A part egy része homokos, de jobbára meredek sziklafal éri el az óceánt. Üdülést, kellemes pihenést ajánlunk elsõsorban a fõvárosban, Funchalban. Akik a csendes, eldugodt helyeket keresik, azok is válogathatnak a sziget többi részén kínált szállodákból, residentálokból, privát házakból.

A portugál fennhatóság alá tartozó Madeira régóta készteti álmodozásra az utazókat. Meglehetõsen nagy elszigeteltsége révén - 1000 km-re fekszik Lisszabontól és közel 550-re Marokkótól - sokáig az önkéntes számûzetést keresõk helye volt (itt talált menedéket például IV. Károly a Monarchia bukása után), és ma is úgy érezzük: a nagyvilág zajától elvonulva paradicsom-közeli állapotba kerültünk. Elég a botanikus kertbõl letekinteni a városra, sétálni a kiskertekben növõ banánfák között vagy a sziget belsejének a hegyei között, és rájövünk: megérte ekkora távolságra eljönni.

Ünnepek
Portugália bõvelkedik festaban (ünnepeken), romariaban (vallási felvonulásokban) és feiraban (vásárokban), melyek alkalmával szünetet tart az egész város. Legtöbbjük lényege a vallási menet. Minél északabbra jutunk, annál hagyományosabbak és annál kevésbé szolgálnak turisztikai látványosságként ezek az ünnepek. A Karnevál a legnagyobb esemény, kifestik az arcukat, tánc és parádé jellemzi ezt a húsvét elõtt hat héttel tartott ünnepet.

Húsvétkor vagy a Szent Heti Fesztiválkor hatalmas és színes felvonulást tartanak. A júniusi Festa de Sao Juao a legnagyobb Portóban, ahol mindenki az utcán táncol és barátságosan fejbe ütögetik póréhagymával egymást. A novemberi Feira de Sao Martinho-t Golegában tartják, mindenféle lovas mutatvány, lóverseny és bikaviadal kíséri.Forrás: Portugália ismertető - Start Utazás
Keresés
14 913 utazás 546 570 indulási időpontja között.
Valami hasonlót?


Recommendation Engine, Recommendation System
© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak